Michal Bosák

Mne neznámy – a Amerike?
Posúďte sami

Informácia v blogu sú doplnené o údaje poskytnuté láskavo pánom Ing. Rudolfom Bosákom, prezidentom
Společnosti Michala Bosáka Praha, Prešov

a to že:

Originál 10-dolárovky s jeho podpisom je v Archive NBS v Bratislave. Společnost Michala Bosáka Praha, Prešov sa do archívu v Prešove v Bosákovom dome snaží ziskať originál 20-dolárovky s podpisom Michala Bosáka, ktorý podpisoval taktiež päťdolárovku.

http://www.slovenskyportal.sk/index.php?action=st&h=Michal-Bosak

oo

Narodil sa v dedinke Okrúhle vo svidníckom okrese. Z tohto okresu poznám akurát Svidník a jeho múzeum, prípadne ešte jednu dedinu, kde som bol na svatbe. Krásny kraj, zabudnutý, čo je dobre, pretože nikto nepotrebuje modernú civilizáciu typu Bratislava.
Michal Bosák je bezosporu prekvapením roka a osobnosťou roka a to nielen pre mňa, je mi jasné, že Slováci ho doteraz nepoznali.

Tak ako sa Ladislav Hudec stal hlavnou osobnosťou v Šanghaji, Michal Bosák sa stal jednou z hlavných osobností amerického bankovníctva.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Michal_Bos%C3%A1k

http://www.bosak.sk/

Po troch týždňoch plavby loďou prišiel do Ameriky s jedným dolárom vo vrecku. Hneď prvý večer v Amerike mu v nocľahárni v Castle Garden v New Yorku, ukradli zlodeji tento jediný dolár. Na šťastie, cestovný lístok mal do Hazletonu v Pensylvánii, kde žilo mnoho jeho rodákov. A tak bez groša, s holými rukami začal Michal Bosák nový život v meste Hazleton.
Začínal s vlastnou krčmičkou a predajom vína, no neskor už ako vážený bankár podmieňoval pomoc doma slovami “ale viacej žiadna krčma” 🙂 .Zrejme najlepšie sám vedel, aká rozporuplná vie byť realita – biznis robiť treba avšak nie na úkor ľudí – bol celkom zrejme filantropom.

http://www.pre-pro.com/midacore/view_vendor.php?vid=AVP10839

Veľmi rád rozprával, ako sa dostal do predstavenstva First National Bank v Olyphante. Keď sa mestečko Olyphant rozrastalo, rástol aj počet našich rodákov a zároveň aj ich vplyv na obchodný stav banky. Bosák mal slušný vklad v banke a mal mnoho priateľov, ktorých mohol banke ako vkladateľov odporúčať. Preto akcionári banky zvolili Michala Bosáka za člena predstavenstva. Bosák hovoril:
“Čo som ja vedel o bankovom obchode? Na prvej schôdzi som takmer ničomu nerozumel. Myslel som si, že sa tomu nikdy nenaučím. Konečne aj moja angličtina bola obmedzená. Tým menej som rozumel technickým výrazom bankovníckeho obchodu. Ale chodieval som na každú schôdzu, počúval a zapisoval som si, aby som si to lepšie zapamätal. Na druhý rok som bol zase zvolený.

Dve úsmevné historky som si vypožičal z portálu
http://www.slovenskyportal.sk/index.php?action=st&h=Michal-Bosak
ktorému týmto vrelo ďakujem, snáď sa neurazia:

V čase, keď Bosák mal vlastnú súkromnú banku v Olyphante, robil konkurenciu súkromnej banke iného vysťahovalca zo Slovenska. Ten, keď nepománali klebety, využil príležitosť nútenej Bosákovej neprítomnosti. Vydal leták, že Michal Bosák utiekol. Ľudia spanikárili a chceli späť svoje vklady. Poobede sa Bosák vrátil. Pokladnica už bola takmer prázdna a pred bankou zástup ľudí. Keď videli, že Bosák je späť, bolo po „srande“. Peniaze sa vrátili späť do banky. Inokedy boli aj chvíle, keď si prišiel vkladateľ vybrať svoje peniaze, prepočítal ich a vrátil späť. Vraj bol len zvedavý, či ich ešte majú.
🙂 🙂

A hoci v dosledku krízy nakoniec jeho banka skrachovala, ďašie údaje z portálu hovoria, že
Bosák bol zainteresovaný aj v iných bankách, v roku 1923 bolo v Amerike až pätnásť slovenských bánk. Prišla však výchrica, volaná aj veľká hospodárska kríza a to bol koniec aj pre Bosáka. 5.septembra 1931 bola Bosak State Bank v Scrantone zatvorená. Dokázala však v tom čase vyplatiť až 75% vkladov, čo nedokázalo mnoho ďalších bánk.

Ako vieme, dnes je kapitálová primeranosť bánk niekde okolo 8% a dnešná banka – jedno ktorá – bez pomoci iných bánk nedokáže teda vyplatiť v prípade runu takmer nič.

Bez Michala Bosáka sa prakticky nekonala ani jedna zo slovenských národných akcií v Amerike. Zúčastnil sa na pittsburghských rokovaniach v máji 1918 a jeho podpis je na známej Pittsburghskej dohode, ktorá bola základom pre vznik Československa po 1.svetovej vojne.

Pri návšteve rodného kraja chcel veľmi pomôcť svojim blízkym. V Okrúhlom dal na mieste krčmy v roku 1925 postaviť školu s podmienkou, že v Okrúhlom nebude viacej krčma.
Michal Bosák nechal v rovnako Prešove na hlavnej triede postaviť nádherné secesnú budovu pre sídlo svojej banky keď už bol v Amerika uznávaný podnikateľ a bankár – okrem iného vlastnil aj lodnú spoločnosť.

Budovu nechal urobiť skutočne vo veľkom štýle a navrchu budovy si nechal urobiť svoj byt.

Budova sa nechádza na križovatke hlavnej prešovskej triedy s cestou pretínajúcou mesto zo smeru Poprad na smer Vranov nad Topľou.
Michal Bosák je jeden z tých, ktorí opúšťajú Slovensko a odchádzajú hľadať šťastie do Ameriky. Do Ameriky prišiel chudobný, ale svojou snahou, šikovnosťou a obchodným duchom sa stal vplyvnou osobnosťou. Bol čas, keď sa k menu Michal Bosák zároveň pripájalo – najbohatší Slovák.

A ja pripájam – jeden z najmúdrejší a najpracovitejších.

http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=59306

Obec Okrúhle
ďakujem
Obec Okrúhle

http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/archive/2425?date=21.09.2014

Leave a comment

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close